Octavia na plin s dometom do 1330 km

2013_skoda_octavia_overseas_04a-1126-450x240Današnji apsolutni vladar u svijetu štedljivih automobila je CNG pogon, odnosno sustav koji se koristi prirodnim komprimiranim plinom. Škoda, koje u ponudi već ima jedan takav automobil – Citigo, tržištu će uskoro ponuditi još jedan u vidu Octavije. Ona će koristiti kombinirani pogon, te će uz spremnik benzina moći prijeći 920 kilometara, a nakon toga još 410, u potpunosti prevaljenih pomoću plina, sve ukupno – 1330 km.

Superštedljiva Octavia koristit će 1.4 TSI agregat od 109 KS koji zadovoljava Euor 6 norme, s čijom se primjenom starta od rujna. Emisija CO2 po prijeđenom kilometru bit će 97 grama, a tvornica navodi kako je za 100 kilometara potrebno 5,4 kubna metra plina, ekvivalentno 3,5 litre goriva. Štednji će pomoći još i Star/Stop sustav, kao i regenerativne kočnice nove generacije.

Premijera je najavljena za sajam automobila u Ženevi gdje će i cijena biti poznata. Međutim, Škoda navodi kako Octavia CNG neće biti dostupna u svim zemljama Europe, čak ni u nekim razvijenim. Tako na primjer Velika Britanija ostaje izvan popisa, prvenstveno zbog toga što cijeli Otok raspolaže samo s pet stanica komprimiranog plina.