Novi Audi RS7 Sportback

 

audi-s7---web

Još profinjeniji

 

Dinamičnost u novom obliku – Audi je izbrusio do savršenstva svoj RS7 Sportback. Veliki coupé s petora vrata dobio je nova LED prednja svjetla i još naprednije značajke informatičkog sustava. Snage 412 kW (560 ks) i s okretnim momentom od 700 Nm, njegov 4,0-litreni TFSI motor jamči impresivne vozne performanse s potrošnjom goriva od samo 9,5 litara na 100 kilometara i emisijama CO2 od 221 grama po kilometru.

“Audi RS7 Sportback potvrđuje reputaciju RS modela kao vrhunskih i najboljih sportskih modela naše marke”, izjavio je prof. dr. Ulrich Hackenberg, član Uprave za tehnički razvoj grupacije AUDI AG. “Kombinacija snažnog 4-litrenog V8 motora s tehnologijom automatskog isključenja cilindara, quattro pogona, lagane gradnje i inteligentnog dizajna čini model RS7 Sportback izvanrednom sportskom mašinom za zabavnu i dinamičnu, a opet ekonomičnu vožnju.” 

Audi RS7 Sportback već na prvi pogled pokazuje svoj dinamičan karakter – dugački poklopac motora, fluidni C stupovi i stražnji kraj pod oštrim kutom odraz su elegancije. Novi detalji u dizajnu dodatno naglašavaju tu eleganciju. Te nove dizajnerske značajke obuhvaćaju jednodijelnu rešetku sa saćastim umecima u crnoj boji, tipičnim za RS modele, dok su kutovi još oštriji i upadljiviji. Tri dodatna paketa – matt aluminum, black i  karbon – čine model RS7 Sportback još privlačnijim. Na središnjem prednjem uvodniku zraka nalazi se natpis quattro. Dijelom je izmijenjen i odbojnik s prepoznatljivim usisnicima zraka.

LED prednja svjetla, također prilagođena novom izgledu singleframe rešetke, sada su u serijskoj opremi. Audi uz doplatu isporučuje prednja svjetla s inovativnom Matrix LED tehnologijom, s dodatno zatamnjenim ukrasnim dijelovima ekskluzivno na modelu RS7 Sportback. Matrix LED svjetla uključuju i dinamične pokazivače smjera sprijeda, dok su takvi stražnji serijska oprema. Dizajn stražnjih svjetala također je promijenjen. Nove boje karoserije su srebrna Floret, metalik; bijela Glacier, metalik; crna Mythos, metalik i plava Sepang, s perla efektom.

U elegantnoj unutrašnjosti u kojoj se posebno ističu RS sportska sjedala, dizajneri su diskretno izmijenili ploču s instrumentima: komande izlaza za zrak ventilacijskih otvora, ručice za izmjenu stupnjeva prijenosa iza kola upravljača i amblem quattro na instrumentoj ploči. Standardni MMI plus sustav za navigaciju s komandom MMI touch sada koristi modularnu informatičku platformu najnovije generacije; posebno valja istaknuti učinkovit grafički procesor partnera tvrtke Audi, tvrtke Nvidia.

rs7140007_small_500x334

4,0-litreni TFSI motor u novom modelu Audi RS7 Sportback snage je kao i ranije, 412 kW (560 ks), s konstantnim okretnim momentom od 700 Nm od 1.750 do 5.500 o/min. Motor ovom coupé modelu daje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,9 sekundi, a dodatni Dynamic paketi opreme omogućuju mu razvijanje maksimalne brzine od 280 odnosno 305 km/h. U gradskoj vožnji (ECE ciklusu) V8 bi‑turbo motor troši samo 9,5 litara goriva na 100 kilometara, a prosječna emisija CO2 iznose 221 gram po kilometru. Ključan faktor za tako ekonomičnu vožnju je sustav automatskog isključenja cilindra (COD) koji može isključiti četiri cilindra pri radu pod djelomičnim opterećenjem.

Mjenjač tiptronic s osam stupnjeva prijenosa posebno je ugođen za sportske performanse, s dugim osmim stupnjem i prenosi snagu motora na quattro stalnom pogonu na sva četiri kotača. Audi uz doplatu nudi i kombinaciju quattro pogona na sva četiri kotača sa sportskim diferencijalom na stražnjoj osovini.

RS prilagodljivi zračni ovjes, zajedno s prilagodljivim amortizerima, u serijskoj je opremi na modelu RS7 Sportback, te pri brzoj vožnji spušta karoseriju za 20 milimetara(0,8 in)radi bolje stabilnosti; tim se sustavom upravlja putem Audi drive select sustava za odabir načina vožnje. Audi kao alternativu nudi i tvrđi RS sportski ovjes plus sa sustavom Dynamic Ride Control (DRC). Dodatna je opcija i dinamično upravljanje s neprekidno promjenjivim omjerom servo upravljanja.

Redizajnirani Audi RS7 Sportback u serijskoj je opremi opremljen 20-inčnim kotačima od kovane lake legure; 21-inčni kotači od lijevanog aluminija u tri boje dostupni su kao dodatna oprema. Četiri samoventilirajuća kočiona diska valovitog su dizajna i značajno doprinose smanjenju ukupne težine vozila; kao alternativa dostupni su i keramički kočioni diskovi s karbonskim vlakanima. Elektronički sustav za nadzor stabilnosti vozila (ESC) ima sportski način rada, a može se i u potpunosti isključiti.

Audi RS7 Sportback će u Njemačkoj biti dostupan za narudžbe od 3.kvartala 2014. Osnovna cijena iznosi 113.300 EUR.