Svjetska premijera

vw-passat-web

Novi Volkswagen Passat

 

“Ovim Passatom započinje nova era: po pitanju dizajna i proporcija, po pitanju motora i pogona, po pitanju infotainment sustava i sustava pomoći te po pitanju sigurnosti, komfora i užitka u vožnji”, rekao je prof. dr. Martin Winterkorn, predsjednik uprave Volkswagen AG pred 500-injak gostiju. Šef koncerna nastavlja: “Novi Passat daje prave odgovore na automobilske trendove današnjice. Za mene je ovaj Passat premijski auto bez premijskih troškova. Ta obilježja savršeno odgovaraju najuspješnijem poslovnom vozilu Europe, koje je do 20% štedljivije, gotovo 85 kilograma lakše te na tržište izlazi sa štedljivim benzinskim i dizelskim agregatima – a biti će dostupan i u Plug-In Hybrid izvedbi.”

Passat, u svim svojim verzijama, diljem svijeta pripada među najuspješnije automobile srednje klase te je s 1,1 milijuna jedinica godišnje (2013. godina) diljem svijeta najprodavanija serija Volkswagen koncerna. Kako bi osma generacija, koja je ponovno u ponudi u limuzinskoj i Variant verziji, mogla nastaviti taj uspjeh, novog Passata krasi mnoštvo inovacija: zahvaljujući najmodernijoj konstrukciji njegove su proporcije postale znatno dinamičnije (između ostaloga su to spuštena karoserija, veći međuosovinski razmak, veći kotači). Istovremeno se koriste i najnovije tehnologije: u njih se ubrajaju Active Info Display (potpuno digitalni kombinirani instrument) i Head-up Display s mogućnošću izvlačenja i uvlačenja, ali i sustavi poput Rear Seat Entertainment sustava na bazi aplikacija za tablet, Front Assist sa City funkcijom kočenja u nuždi i funkcijom prepoznavanja pješaka kao i ostalim svjetskim novitetima: Emergency Assist (zaustavljanje vozila u slučaju nužde), Trailer Assist (pomoć pri manevriranju s prikolicom) i sustavom pomoći u prometnoj gužvi.

10512069_10203274978087557_765873571_o_500x333

Novi će Passat biti u ponudi s deset benzinskih i dizelskih turbo motora s direktnim ubrizgavanjem i u rasponu snage od 88 kW/120 KS do 206 kW/280 PK. Svi agregati bez iznimke ispunjavaju Euro 6 normu o emisiji ispušnih plinova, zbog čega je bilo moguće smanjiti potrošnju, a analogno tome i emisiju CO2 za gotovo 20%. Sve verzije su opremljene start-stop sustavom i rekuperacijom energije kočenja. Po prvi puta će za model Passat u ponudi biti Plug-In hibridni pogon (115 kW TSI benzinski motor plus 80 kW E-motor i akumulator s mogućnošću vanjskog punjenja). Sa snagom sustava od 155 kW/211 KS on je dosada najsnažniji Plug-In hibrid marke Volkswagen, koji kao pravo vozilo s nultom emisijom prelazi do 50 kilometara na isključivo električni pogon.

Novi Passat na hrvatsko tržište dolazi u siječnju 2015. godine.