Audi Prologue

l140020_medium-web

Ulazak u novu dizajnersku eru

 

Audi kreće u novu dizajnersku eru: na salonu automobila u Los Angelesu, Marc Lichte, šef odjela dizajna, predstavio je Audijev prologue konceptni automobil. S ovim velikim coupeom Lichte Audiju daje novi dizajnerski smjer.

“Kad se preselio u Audi Marc Lichte je pokrenuo novu dizajnersku ofenzivu,” kaže Prof. Dr. Ulrich Hackenberg, član Uprave zadužen za razvoj, koji ga je 2014. godine doveo u Ingolstadt. “Njegova čista filozofija i precizno razumijevanje Audijeve DNK omogućili su mu da razvije dizajnersku strategiju koja nam otvara potpuno nove perspektive. Ona je napredna i jako emotivna, te savršeno odražava tehnološku kompetenciju i kvalitetu ove marke. Audi prologue je prvi predstavnik ovog smjera – za Audi to je ‘primjerni automobil’.”

Marc Lichte sam opisuje karakter izložbenog automobila na ovaj način: “Audi je poznat po sportskom, laganom dizajnu i quattro stalnom pogonu na sve kotače.  U prototipu Audi prologue ovu tehnologiju izražavamo u novom obliku – na kotače smo postavili  najsportskiji automobil u luksuznom segmentu. Naš tim je na novi način pristupio vanjskom i unutrašnjem dizajnu.

Audijev dizajn sada još snažnije odražava naprednu tehnologiju. Ovaj coupe s dvoje vrata ima protočan, elegantan oblik sa sportskim i napetim dizajnom. Njegovi oblici i linije se ističu i unose mnoštvo novih ideja. U čistoj i neometanoj unutrašnjosti arhitektura se stapa sa zaslonom i konceptom upravljanja kako bi se dobila nova cjelina. Cijeli prednji dio ploče s instrumentima je veliki dodirni zaslon, a dio korisničkog sučelja koristi novu vrstu OLED zaslona napravljenog od organskih svjetlećih dioda.

Tehnologija ovog izložbenog automobila kombinira snagu, udobnost i učinkovitost. 4.0 TFSI motor razvija snagu od 445 kW (605 KS) i okretni moment od 750 Nm. On ubrzava Audi prologue od 0 do 100 km/h za 3,7 sekundi. Njegov dinamički sustav upravljanja svim kotačima, kod kojega se stražnji kotači mogu zakrenuti za pet stupnjeva, čini ovaj veliki coupe ekstremno agilnim i stabilnim tijekom vožnje.

Harmonične proporcije: vanjština

Audi prologue je donekle kraći i plosnatiji od današnjeg produkcijskog modela A8 s dužinom od 5,10 metara, međuosovinskim razmakom od 2,94 metra, širinom od 1,95 metara i visinom od 1,39 metara. Dominantna značajka njegovog niskog prednjeg kraja je Singleframe rešetka sa četiri prstena integrirana u arhitekturu automobila. Velika rešetka hladnjaka je više raširena, te je pozicionirana niže nego kod današnjih komercijalnih modela. Njen snažan vodoravni efekt odražava imidž snažne dinamike. Poprečne prečke imaju fino strukturirani uzorak dijamanta, a njihovi krajevi su razdijeljeni.

Prednja svjetla – oblikovana kao široki, ravni klinovi – svojim su vrhovima postavljena iznad Singleframe rešetke. Ova svjetla uključuju Matrix lasersku tehnologiju visoke razlučivosti, što predstavlja Audijevu inovaciju koja nudi novi pristup dizajnu prednjih svjetala i omogućuje nove funkcionalnosti. Zjenice prednjih svjetala formirane su uz pomoć projekcijske leće s laserskim izvorom svjetlosti – što generira matricu koja osvjetljava cijelu ulicu visokom razlučivosti. Ispod ovog elementa nalazi se pet plastičnih leća kojima se svjetlost dovodi preko grupe optičkih vlakana koja su ugrađena na laganu strukturu i dodatno proširuju duga svjetla. Ova nova laserska tehnologija dizajnerima svjetala omogućuje kreiranje ekstremno laganih, kompaktnih i elegantnih formi u obliku očiju.

Vizualizirana Audijeva quattro DNK

Novost predstavlja i oblik usisnika zraka ispod prednjih svjetala – ovi prepoznatljivi usisnici imaju u svojoj unutrašnjosti rešetku s uzorkom dijamanta. Dinamički oblikovan prednji spojler, koji je jasno odvojen od branika, podsjeća na detalje iz moto sporta. Za njega su učvršćena dva dodatna spojlera u sjajnoj crnoj boji, koji ovom izložbenom automobilu pružaju još snažniju i širu pojavu na cesti.

Gledajući Audi prologue sa strane, njegova protočna silueta odražava karakter kretanja prema naprijed. Balansirane proporcije stavljaju jednaki naglasak na prednje i stražnje kotače – jasnu referencu na Audijevu quattro DNK. Moćni 22-inčni kotači ugrađeni su u široko istaknute lukove kotača, a na njih se ugrađuju gume dimenzija 285/30. Svaka od deset isprepletenih Y-krakova kotača projicira filigranski izvedenu, trodimenzionalnu i snažnu sliku.

Rubovi iznad lukova kotača podsjećaju na model Ur-quattro

Karakteristična značajka Audija prologue su izvučena ramena iznad kotača, sprijeda i straga. Nalik izvučenim lukovima kotača originalnog modela Audi Ur-quattro iz 1980-ih, ramena vizualiziraju quattro pogon – ali ona nisu samo jednostavno dodana, nego su ugrađena u osnovnu arhitekturu. Gledajući sa strane, ramena formiraju dva blaga luka iznad kotača koji razbijaju nešto nižu ramenu liniju.

Branici, vrata i stražnji bočni paneli prikazuju zaobljene mišićave površine. Donja površina vrata ima niski konkavni oblik koji se podiže prema stražnjem kraju – motiv koji je povezan s dizajnerskom temom usisnika zraka. Bočni pragovi su izvučeni prema unutra; sjajni crni bočni spojleri formiraju nastavak prednjeg spojlera. Sve linije i površine Audija prologue su logički povezane, što je tipično za Audi.

Aluminijske komponente s rukom rađenom kvalitetom

Zrcala u vratima su male aluminijske skulpture: kućišta zrcala u obliku školjke stvaraju protočni prijelaz na obrub prozora. Ona također integriraju površinu senzora otvorenih vrata. Vrata nemaju kvake, nego se otvaraju elektromehaničkim putem kada se dodirne površina osvijetljenog senzora.

Velike površine krute karoserije Audija prologue izvedene od više vrsta materijala, te uključuju aluminij i čelik ultra visoke čvrstoće. Prozori su obrubljeni mat i poliranim aluminijskim letvicama. Na kraju kupole niskog krova okvir prozora prelazi u površinu od punog aluminija; njena izrada ilustrira Audijevu kvalitetu izrade, te omogućuje spuštanje prozora unatoč C nosačima. Ova površina integrira poklopac spremnika goriva na desnoj strani ovog izložbenog automobila. Poklopac ima električki mehanizam otvaranja i može se u potpunosti spustiti u C nosač pritiskom na tipku u unutrašnjosti. Za još praktičnije dolijevanje goriva otvor spremnika goriva nema čep. Boja laka je  ‘diva’ svijetlosiva s novom vrstom bisernog efekta koji osigurava topao i elegantan izgled.

Stražnji dio pomiče cijeli automobil prema naprijed

Stražnji dio Audija prologue također ruši konvencije. Postavljen je pod kutom u smjeru vožnje, te podsjeća na bočni i stražnji pogled na luksuznu jahtu; spoj između bočnih panela i branika u obliku srpa naglašava njegovu dinamiku. Rub poklopca prtljažnika, koji je izveden kao diskretni spojler, nastavlja se na bočnu liniju izvučenih ramena. Između C nosača stražnji prozor ima konkavnu liniju okrenutu prema unutra koja zatvara putničku kabinu, te omogućuje praktični utovar prtljage s odvojenim poklopcem prtljažnika. Audi prologue ujedinjuje pozitivne aspekte limuzine s estetskim naglascima coupea.

Nekonvencionalni dizajn LED stražnjih svjetala s 3D staklom predstavlja sve prednosti novog dizajna: nova dugačka stražnja svjetla protežu se cijelom širinom automobila. Na njihovim krajevima svjetlo osvjetljava okvir utisnutog 3D oblika. Čini se da fine linije 3D stakla lebde u sredini svjetla. Svjetlo kočnica nalazi se duboko unutar ove svjetlosne jedinice. Prilikom kočenja također se osvjetljava dno 3D utisnutog oblika, čime se čini da se svijetlo kreće prema promatraču. Ova konfiguracija na različitim razinama, te promjena između 2D i 3D svjetlosnih funkcija omogućuje promatraču da doživi stražnja svjetla na potpuno novi dinamičan način.

Ispod branika nalazi se difuzor napravljen od crnog anodiziranog aluminija; slično kao i prednji spojler produžuje se punom širinom automobila kao odvojeni, značajno utisnuti element. Difuzor integrira dva trapezoidna usisa koji su vizualno koordinirani s utisnutim stražnjim svjetlima i zaokružuju cijevi ispušnog sustava.

Luksuzni i inovativni: unutrašnjost i koncept upravljanja

Prostrana unutrašnjost Audija prologue čini se kao luksuzni salon. Bazirana je na Gran Turismo dizajnu, te omogućuje i naglašeno sportsku i opuštenu laganu vožnju. Sučelje se vizualno prilagođava specifičnom stilu vožnje. Unutrašnjost označava početak nove dizajnerske ere za Audi, u kojoj se arhitektura spaja s upravljačkim konceptom kako bi formirala jednu cjelinu. Površine zaslona i kontrola inovativno su integrirane u prednju ploču, a konzola središnjeg tunela, te informacijsko-zabavni sustav omogućuju dijalog između vozača i suvozača.

Ovaj coupe sa četiri sjedala osigurava dobrodošlicu svojim putnicima prilikom ulaska u vozilo. “Butler” – inovativni inteligentni softverski program – putnike identificira prema njihovim pametnim telefonima i namješta sjedala i sustav klima uređaja prema njihovim željama. Sustav također daje preporuke glazbe i planiranja rute koji su usmjereni prema željama vlasnika. Napredna izvedenica Audi phone box sustava, Easy Slot sustav, nalazi se ispod poklopca na središnjoj konzoli. Specijalni mehanizam umrežava pametne telefone putnika s informacijsko-zabavnim sustavom vozila, te ih istovremeno puni.

l140062_small_500x334

Prostrana i otvorena unutrašnjost

Zategnute linije i jednostavni geometrijski oblici u unutrašnjosti osiguravaju svijetao i čist ambijent. Prednja ploča ima lak i elegantan izgled sa svojim strogo vodoravnim rasporedom koji nije nigdje prekinut, te naglašava veliku širinu unutrašnjosti. Spušta se prema unutrašnjosti u dvije razine. Gornja razina je kao krov pozicionirana iznad Audijevog future virtualnog kokpita – napredne verzije Audijevog virtualnog kokpita – te iznad linije otvora za zrak. On je dio luka koji zaokružuje vozača i suvozača.

Drugi zaokružujući element spaja prednji i stražnji dio unutrašnjosti i vrlo je vidljiv izvana. Središnja konzola sa svojim prolaznim elementom kao da lebdi, kao i prednja sjedala, čije šine su ugrađene na tunel i bočne pragove. Nasloni za glavu dva stražnja školjkasta sjedala su spuštena kada se sjedala ne koriste, te se automatski izvlače kada putnik uđe u prostor stražnjih sjedala uz pomoć električke funkcije pomicanja prednjih sjedala.

Kad se uključi audio sustav iz stražnje se police izvlači nova vrsta zvučnog spojlera koji optimalno reproducira zvuk visoke kvalitete, što je tipična Audijeva značajka.

Cijela prednje ploča postaje zaslon

U elegantnu arhitekturu ugrađena je radikalno nova vrsta zaslona i koncepta upravljanja. Po svojoj cijeloj širini prednja ploča je konstruirana kao površina zaslona koja integrira tri dodirna zaslona. Prema vozaču okrenuti zaslon, lijevo od upravljača, koristi se za kontrolu funkcija osvjetljenja i sustava asistencije. Desna, prema vozaču okrenuta jedinica, uključuje kontrole multimedijskih sustava. Ispred suvozača nalazi se zaslon velike širine koji je integriran u cijelu površinu prednje ploče, a koristi se za individualnu i praktičnu kontrolu zabavnih značajki.

Ova nova vrsta zaslona ispred suvozača po prvi put omogućuje digitalnu interakciju između vozača i suvozača. Dovoljno je da suvozač napravi potez rukom kako bi na zaslon ispred vozača poslao unaprijed konfigurirane rute i ubacio ih u Audi future virtualni kokpit.

Na konzoli središnjeg tunela ugrađen je četvrti fleksibilni dodirni zaslon koji je ergonomski prilagođen vozaču; koristi se za kontrolu klima uređaja, unos pisanih naredbi i za druge postavke vozila. Zaslon se primarno sastoji od ekstremno tankog, savitljivog OLED filma (OLED: organske svjetleće diode), te prikazuje ekstremno oštru sliku visokog kontrasta. Kada se ne koristi, OLED zaslon je površinski integriran u središnju konzolu i skoro je nevidljiv. Kad se automobil pokrene ovaj fleksibilni zaslon se izvlači. Činjenica da se savija osigurava uvijek istu udaljenost od ruke, što unaprjeđuje ergonomiju uporabe. Prilikom uporabe zaslona zglob ruke se oslanja na nisko postavljenu ručicu osam stupanjskog tiptronic mjenjača.

Dizajneri su također redizajnirali ovu ‘shift-by-wire’ ručicu. Sada je savršeno uklopljena u središnju konzolu. Držači za čaše i utor za pametni telefon ugrađeni su ispod poklopaca na središnjoj konzoli, lijevo i desno od potpornog elementa konzole.

Audi future virtualni kokpit prikazuje slike u tri razine

Audi future virtualni kokpit daje prikaz budućnosti digitalnih kokpita: zasloni visoke razlučivosti i tri zrcala generiraju virtualnu pozornicu u tri razine, čime se osigurava fascinantan pogled vizualne dubine. U slučaju prikaza navigacije, prva razina prikazuje informacije koje su bitne za vožnju, a razine dva i tri u kokpitu generiraju efekt dubine. Strukturiranje informacija na različite razine, čini da one budu bolje organizirane i lakše shvatljive za vozača. Sadržaj i boje Audi future virtualnog kokpita mijenjaju se prema stilu vožnje – u slučaju sportske vožnje zaslon se prebacuje na Sport način rada sa specijalnim prikazom odgovarajućih informacija, kao što su broj okretaja motora, temperature i tlaka turbo punjača.

Unutar modela Audi prologue svaki detalj jasno odražava njegov ekskluzivni karakter. Ventilacijske otvore prekrivaju fino izrađeni perforirani pokrovi. Ako vozač odabere veću brzinu puhala pokrov se povuče prema dolje.

LED vodiči bijele svjetlosti označavaju prepoznatljive linije unutrašnjosti, počevši od vrata. Krakovi upravljača napravljene su od velikog aluminijskog okvira koji je u harmoniji s linijama na zaslonima i kvakama vrata. Svi aluminijski umetci odražavaju savršenstvo završne obrade: njihove površine imaju mat završnu obradu, a rubovi su polirani – fina kombinacija razine sjaja.

Prirodni materijali odražavaju novu razinu luksuza

Prirodni materijali predstavljaju novu razinu luksuza za Audijeve dizajnere boja i presvlaka; svi materijali u ovom izložbenom automobilu fasciniraju svojom autentičnošću. Površine sjedala i naslona sjedala, prednje ploče, konzole na središnjem tunelu i naslona za ruke presvučene su svijetlom “passion” kožom – novom mekanom kožom koja ističe prirodne značajke životinjske kože.

Mekana nubuk koža, također svijetle boje, pokriva stražnje strane naslona sjedala i bočne obloge stražnjeg dijela putničke kabine. Na prednjoj ploči sivo-smeđa obloga donjeg dijela doprinosi još jednom snažnom dizajnerskom detalju. Wrap-around element je presvučen u tamnu “passion” kožu; ovdje i na mnogim drugim površinama aluminijske trake stvaraju kontrast s dekorativnim umetcima od nelakiranog srebrnosivog drva brijesta.

Sportski, ali praktičan: tehnologija

Tehnologija modela Audi prologue je profinjena, isto kao i njegova unutrašnjost koja pobuđuje emocije. 4.0 TFSI agregat, koji je ugrađen u prostor motora kao tehničko remekdjelo, razvija snagu od 445 kW (605 KS) i okretni moment od 700 Nm, dok se u overboost režimu rada, koji vozač može aktivirati na približno 15 sekundi, okretni moment može povećati na 750 Nm. Zvučni biturbo V8 motor ubrzava ovaj coupe s dvoje vrata i masom praznog vozila od 1.980 kilograma od 0 do 100 km/h za 3,7 sekundi.

Kombinirana potrošnja goriva ovog izložbenog automobila je samo 8,6 litara na 100 kilometara, što odgovara CO2 emisijama od 199 grama po kilometru. Jedan od elemenata koji je doprinio ovoj visokoj učinkovitosti je 48-voltni električni sustav vozila – koji predstavlja tehnologiju koja će uskoro biti uvedena u Audijeve komercijalne automobile. Ovaj 48-voltni sustav napaja se preko snažnog remenom pokretanog generatora koji pogonski sklop pretvara u blagi hibrid, te tijekom kočenja omogućuje obnovu električke energije sa snagom do 12 kW. Osam stupanjski tiptronic mjenjač usmjerava snagu motora na quattro stalni pogon na sve kotače koji usko surađuje sa sustavom raspodjele okretnog momenta.

Novi sustavi ovjesa s pet spona

Što se tiče šasije, prilagodljivi sportski sustav ovjesa – sustav zračnog ovjesa s kontrolom tvrdoće – nudi veliki raspon namještanja između uglađene vožnje do vrlo čvrstog upravljanja, te također namješta udaljenost od tla u nekoliko razina. Prednji i stražnji ovjes izvedeni su kao lagana konstrukcija s pet spona. Veliki diskovi kočnica od ugljičnih vlakana snažno usporavaju ovaj izložbeni automobil, a na 20-inčnim prednjim kočnicama ugrađene su fiksne čeljusti sa šest klipova.

Istaknuta tehnološka značajka Audi prologue modela je dinamički sustav upravljanja svim kotačima koji unaprjeđuje dinamiku i udobnost vožnje inteligentnom kombinacijom upravljanja svim kotačima. Stoga vozač može uživati u automobilu s ekstremno dobrim upravljanjem. Pri nižim brzinama to je demonstrirano većom agilnosti i mogućnosti okretanja na manjoj osi. Pri višim brzinama, konstruktori su poboljšali odziv automobila koji je doveo do veće stabilnosti.

Ukupno gledajući, dinamičko upravljanje svim kotačima – s time da se stražnji kotači mogu zakrenuti pod kutom do pet stupnjeva – olakšava manevriranje prilikom parkiranja te nudi precizno i sportsko upravljanje na otvorenim cestama i impresivno udobno upravljanje na autocestama.