Volkswagen Golf R Touch concept

db2014au01536_large-web

Model koji je predstavljen na CES-u u Las Vegasu

 

Sa svojim konceptom Golf R Touch, Volkswagen se predstavio u Las Vegasu na najvećem sajmu potrošačke elektronike – CES.

Ovaj model vozila imati će mogućnost točno interpretirati ručne geste i pretvoriti ih u naredbe. Drugim riječima, tehnologija omogućuje kontrolu zaslona i funkcije pomoću ručnih pokreta bez dodira zaslona osjetljivog na dodir.

Na središnjem je grebenu tako smješten 12,8-inčni displej visoke rezolucije, osjetljiv na dodir. Osim njega tu je i nešto manji, 8-inčni ekran s komandama za podešavanje vozila, klima uređaja i pomoćnih funkcija. Ispred vozača, umjesto klasične instrumentne ploče smješten je Active Info Display, odnosno 12,3-inčni digitalni panel s uobičajenim instrumentima te 3D kamera.

Zaslon je povezan s 3D kamerom instaliranom unutar krovne obloge i kad god vozač dotakne aktiviraju se digitalne kontrole za krovni otvor, te se prikazuju na 12,8-inčnom zaslonu. Pomicanje ruke od naprijed prema straga pokrenut će otvaranje krova, dok će obrnuti pokret aktivirat njegovo zatvaranje.

Golf također sadrži veliki broj dodatnih inovacija. Na primjer, navigacijski sustav automatski prepoznaje često korištene rute, kao što su one snimljene za posao svaki dan, bez potrebe da se vozač aktivira, te zatim izdaje upozorenja o mogućim prometnim gužvama i sugerira manje zagušeni alternativni pravac.

Na sličan se način mogu podešavat i sjedala kao i još neke funkcije automobila. Zanimljivo je da je VW Golf R Touch opremljen i ambijentalnim osvjetljenjem koje raspolaže kombinacijom od 16,7 milijuna boja.