Novi Audi A7 Sportback

 

a7sb_1---web-final

Uglađen i stilski oblikovan

 

Audi nije štedio napor tijekom redizajna modela A7 Sportback. Ovaj prostrani coupe s pet vrata sada je još snažniji i privlačniji – zahvaljujući novim konfiguracijama motora, novim mjenjačima, novim prednjim i stražnjim svjetlima te novim informacijskim i audio sustavima. Novi A7 Sportback kombinira emocionalnu privlačnost i sportsku notu coupe modela s udobnosti limuzine i praktičnim prednostima Avant modela.

Kada je model A7 Sportback prvi put predstavljen 2010. godine, Audi je već postavljao nove standarde automobilskog dizajna prihvaćajući atletsku estetiku i eleganciju u velikom stilu. Njegov dugački poklopac motora, sportski C-nosači i oštro odrezan stražnji kraj stvaraju iznimno dinamičan utisak. Ova redizajnirana izvedba modela s pet vrata i dužine 4,97 metara sada ima dodatne privlačne sportske značajke.

Najupečatljivije promjene mogu se naći na Singleframe prednjoj rešetki, odbojnicima, ispušnim cijevima i prednjim svjetlima. LED tehnologija sada je dio standardne opreme, dok se uz doplatu A7 može opremiti Matrix LED prednjim svjetlima, koja osvjetljavaju cestu na optimalan način bez zasljepljivanja drugih sudionika u prometu. U kombinaciji s Matrix LED prednjim svjetlima, sprijeda su ugrađeni i dinamični pokazivači smjera, koji se u svim kombinacijama serijski ugrađuju u stražnji sklop svjetala.

Karoserija novog modela Audi A7 Sportback uglavnom je napravljena od aluminija i čelika visoke čvrstoće. Izuzetno je lagana i konstruirana za maksimalnu udobnost u smislu reduciranja buke. Prtljažnik, smješten ispod dugačkog električki upravljanog poklopca ima osnovni kapacitet od 535 litara. Kada se stražnja sjedala preklope, kapacitet raste na 1.390 litara.

Sportski stil vanjštine odražava se i u unutrašnjosti. Dominantni element je vodoravna linija koja zaokružuje vozača i suvozača. Prednja ploča odaje dojam lakoće i elegancije. Novi materijali u unutrašnjosti, uključujući dekorativne umetke u kombinaciji aluminij/Beaufort orah te presvlake sjedala u Valcona koži, mogu se pohvaliti impresivnom završnom obradom. Paleta boja je redizajnirana te se sada i presvlake sjedala nude u čak pet opcija boja

a7sb_cockpit_500x334

Novi Audi A7 Sportback nudi sigurnu i opuštajuću vožnju. Prednja se sjedala mogu opcijski opremiti sustavom provjetravanja i masaže, a kupac može izabrati jednu od četiri izvedbe sjedala. MMI radio upravljački sustav dio je standardne opreme, a kao dodatkom, može se opremiti s head-up display-om koji projicira sve bitne informacije na vjetrobran ispred vozača.

Snaga i učinkovitost: dva TFSI i tri TDI motora

Za početak, Audi nudi novi A7 Sportback s izborom od pet snažnih i jako učinkovitih motora: dva benzinska i tri dizelska agregata. Njihova snaga se kreće od 160 kW (218 KS) do 245 kW (333 KS), i svi zadovoljavaju Euro 6 standard emisije ispušnih plinova. Mnogi aspekti 3.0 TDI  motora u clean diesel varijanti s 200 kW (272 KS) su nanovo razvijeni. U “ultra” izvedbi sa 160 kW (218 KS) i pogonom na prednje kotače, ovaj trolitreni V6 u prosjeku troši samo 4,7 litara goriva na 100 kilometara, što odgovara CO2 emisiji od samo 122 grama po kilometru. Motor iz vrha Audijeve ponude, 4.0 TFSI, dostupan je u modelu Audi S7 Sportback. Isporučuje snagu od 331 kW (450 KS) i koristi inovativnu COD (cylinder on demand) tehnologiju privremenog isključivanja cilindara.

Motor 3.0 TDI biturbo clean diesel, koji isporučuje 235 kW (320 KS), spojen je s osam-stupanjskim tiptronic mjenjačem, dok sve druge konfiguracije motora dolaze sa sedam-stupanjskim S tronic mjenjačem. U izvedbi s prednjim pogonom, S tronic mjenjač s dvostrukom spojkom je nanovo razvijen te zamjenjuje dosadašnji multitronic bezstupanjski mjenjač. U izvedbama motora koje počinju s 200 kW (272 KS), quattro stalni pogon na sve kotače može se nadopuniti sportskim diferencijalom, koji aktivno raspodjeljuje snagu između stražnjih kotača.

I sama šasija kombinira sportsku preciznost s visokom udobnosti. Novi Audi A7 Sportback može se opremiti kotačima s promjerima koji se kreću od 17 do 21 cola. Neke izvedbe motora dolaze s novim laganim kočnicama. Sustav servo upravljanja uključuje elektromehanički pogon radi veće učinkovitosti.

Audi drive select dinamički sustav upravljanja dolazi kao dio standardne opreme. Opcije uključuju dinamički sustav upravljanja, dvije postavke sportskog ovjesa i prilagodljivi zračni ovjes, a na modelu S7 Sportback, zračni ovjes ima kruću postavku.

Novi Audi A7 Sportback je ispred konkurencije u smislu informacijskih i audio sustava. Sustav iz vrha ponude, MMI navigacijski sustav plus s MMI touch sučeljem, koristi najnoviju generaciju modularnog informacijsko-zabavnog sustava, a njegova najuočljivija značajka je snažan grafički procesor Audijevog partnera Nvidia. Touchpad kontrole omogućuju vozaču prolaženje i zumiranje popisa i zemljovida.

Savršeni dodatak MMI navigacijskom sustavu plus je Audi connect, koji povezuje ovaj coupe s pet vrata s Internetom putem LTE prijenosa podataka visoke brzine. Audi phone box bežično povezuje mobilni telefon vozača s vanjskom antenom automobila što unaprjeđuje prijem signala. U vrhu ponude nalazi se Bang & Olufsen Advanced Sound System.

Sustavi pomoći vozaču – uključujući adaptive cruise control sa stop&go funkcijom, dodatno unaprijeđeni Night vision sustav i Audijev pre sense sigurnosni sustav detekcije sudara – također uključuju najnovije tehnologije. Audi side assist i Audi active lane assist djeluju zajednički kako bi promjene voznih traka bile još sigurnije.