Volkswagen predstavio e-Up!

eup-635x325

 

Volkswagen je u Volfsburgu predstavio električnu verziju svog malog gradskog automobila koji će se proizvoditi u Slovačkoj. Model e-Up! bit će u stanju s jednim punjenjem baterija prijeći i do 150 km.

Na godišnjoj konferenciji za investitore i medije, koja se održava u Volfsburgu, Volkswagen je najprije najavio verziju modela Up! sa hibridnim pogonom, da bi nakon toga iznenadio prisutne prezentacijom električne verzije tog automobila, čiji je prvi koncept prikazan na sajmu automobila u Frankfurtu, 2009. godine.

Električni Up! bit će težak 1.185 kg, zahvaljujući dodatnoj masi baterija, a od standardnog modela vizualno će se razlikovati po dnevnim LED svetlima u obliku srpa i aerodinamičkim unaprjeđenjima na prednjem dijelu i pragovima automobila, kao i po posebnim, 15 inčnim alu naplatcima.

 

eup1

 

VW e-Up! bit će pogonjen elektromotorom koji će kontinuirano moći proizvesti 55 ks, dok će njegova maksimalna snaga iznositi 82 ks. Pomoću, od početka dostupnih, 210 Nm maksimalnog okretnog momenta, automobil će do brzine od 100 km/h stizati za 14 s, prije nego što razvije maksimalnih 135 km/h.

Litijum-ionske baterije kapaciteta 18,7 kWh bit će dovoljne za autonomiju od 150 km. U Volkswagenu kažu da će punjenje ovih baterija do razine od 80% trajati svega 30 minuta.

Premijera ovog modela zakazana je za frankfurtski auto-salon koji će se održati u krajem 2013., a e-Up! će se naći u prodaji do kraja godine.