Konceptni model Audi Sport quattro

sqc130018_largeQuattro je Audi i Audi je quattro – marka i tehnologija neizbrisivo su povezani.

 

Za proslavu 30. rođendana modela Sport quattro, Audi će predstaviti njegovog nasljednika na sajmu automobila 2013 IAA u Frankfurtu na Majni. Konceptni izložbeni model Audi Sport nastavlja velebnu tradiciju quattro pogona sa zapanjujućim coupe dizajnom i plug-in hibridnim pogonom s izlaznom snagom od 515 kW (700 ks).

 

sqc130015_small_460x230quattro je više od tehnologije – quattro je filozofija. Taj je termin sinonim za sigurnu i sportsku vožnju, tehničku kompetenciju i dinamičan pristup životu. Od svog premijernog predstavljanja na modelu “Ur-quattro” 1980.,Audi je prodao više od pet milijuna automobila sa stalnim pogonom na sva četiri kotača, što je mnogo više od bilo kojeg drugog proizvođača automobila premium klase na svijetu. Prednosti koncepta quattro i uspjeh postignut u utrkama impresivno se ističu već tri desetljeća.

Sa Audi Sport izložbenim konceptnim automobilom Audi dovodi svoju veličanstvenu tradiciju u sadašnje vrijeme i nastavlja s idejama koje su prvi puta viđene u studiji Audi quattro koncept prije tri godine. Poput modela Audi Sport quattro, konceptni Audi Sport quattro dizajniran je u duhu utrkivanja. Nijedno od dizajnerskih rješenja nije samo estetske prirode. Svako se razvilo iz tehničke funkcionalnosti, a neka odaju počast quattro modelima iz ranih 80-ih godina 20. stoljeća.

 

sqc130014_small_460x230Koncept elegantnog sportskog duha dominira i u unutrašnjosti konceptnog modela Audi Sport quattro. U prostranom putničkom prostoru prevladavaju tamnosivi tonovi i precizne linije. Unutrašnjost je u potpunosti podređena vozaču. Kolo upravljača, ploča s digitalnim instrumentima i head-up zaslon jasno su vidljivi u vidnom polju

 

sqc130016_small_460x307

Plug-in hibridni pogon omogućuje konceptnom modelu Audi Sport quattro nevjerojatnu dinamičnost. Izlazna snaga sustava je 515 kW (700 ks); dok okretni moment iznosi 800 Nm. Energija se prenosi putem preinačenog tiptronic mjenjača sa osam brzina do pogonskog sklopa quattro koji ima sportski diferencijal na stražnjoj osovini. Sukladno primjenjivom standardu, izložbeni automobil troši u prosjeku 2,5 litara goriva na 100 kilometara i ima prosječnu emisiju CO2 59 grama po kilometru.