Neizvjesna budućnost Seata

seat-635x325

 

Šef Seata, James Muir, izjavio je da će sudbina tog proizvođača zavisiti od prodaje u 2013. godini. Prema njegovim riječima budućnost brenda bit će osigurana samo ako se prodaja udvostruči u odnosu na 2012.

Seat se nalazi u krizi već duže vrijeme, a najnovije informacije govore da je za trenutnu održivost tog proizvođača jedino rješenje da u 2013. godini poveća prodaju za 100 posto. Radi usporedbe u 2012. Seat je kupcima isporučio 320.000 automobila.

James Muir procjenjuje da će za potpuni oporavak u budućnosti biti neophodno da se proizvodnja poveća na oko milijun jedinica godišnje. Nade se polažu u novi Leon, koji bi trebao značajno povećati prodaju u tekućoj godini, nakon čega bi Seat zatražio dodatnu injekciju novca od Volkswagena za razvoj budućih modela.

Spekulira se da španjolski proizvođač radi na crossover vozilu koji bi na tržištu konkurirao modelima kao što je Nissan Qashqai. Poput novog Leona, i ovaj automobil bio bi postavljen na Volkswagenovu MQB platformu, što bi značajno smanjilo troškove razvoja i proizvodnje.

Seat je na nadavno završenom Sajmu automobila u Ženevi 2013. predstavio Leon Sports Coupe, dok se karavan verzija očekuje tijekom godine, a u 2014. sve tri varijante modela Leon dobit će svoje Cupra verzije.