Električni VW Up! bit će 2,5 puta skuplji od običnog

vweup-635x325

Mali VW Up! zamišljen je kao praktično i ekonomično vozilo. Ipak, tijekom pretvorbe standardnog modela u električni, taj koncept se negdje zagubio. Početna cijena za e-Up! iznosit 26.900 eura.

Gradski električni auto bit će predstavljen na Sajmu automobila u Frakfurtu i imat će prilično visoku početnu cijenu od 26.900 eura.

Primjerice, jedan od rijetkih potpuno električnih modela Nissan Leaf košta 23.790 eura ukoliko ste bateriju uzeli “na leasing”. Ukoliko vlasnik želi kupiti i bateriju, početna cijena Nissana Leaf skače na 29.690 eura. Leaf je barem dvije klase veće vozilo od VW e-Up!.

Za ovu cijenu VW nudi kupcima pogonski sustav koji razvija 82 ks i 210 Nm okretnog momenta. Za ubrzanje do stotke potrbno je 12,4 sekundi dok je maksimalna brzina 130 km/h. Baterija će s jednim punjenjem moći pogoniti e-Up! oko 160 km, ovisno od načina vožnje, konfiguracije terena i vremenskih prilika.

VW ističe da vozilo tijekom uporabe ne emitira CO2 i da je trošak za 100 km vožnje oko 3 eura.

Nalazimo se u trenutku sličnom onome kada su prvi automobili počeli zamjenjivati ​​konjske zaprege i kočije. Automobili su tada bili bučni, dimili su, nisu štitili od vremenskih prilika, bili su izuzetno spori, a benzinske pumpe nisu bile dovoljno blizu da bi se do njih stiglo s jednim spremnikom goriva.

Tehnologija vozila na električni, ili bilo koji alternativni pogon, razvija se u fazama. Sada su ti automobili skupi, spori i nemaju doseg na razini benzinaca ili dizelaša. Ipak, stanice za punjenje sve su češće raspoređene po gradovima u Europi i SAD a novi modeli atomobila se polako pojavljuju.

Također, uopće ne mora značiti da je ovo što danas vidimo budućnost prijevoza ali svakako jeste jedna faza razvoja koja će dovesti do prihvatljivog rješenja. Zanimljivo je biti svjedok takvog procesa.